ZenX Kft. | Tel: 06 28 503 260/128 | Kapcsolatfelvétel | Ajánlatkérés | Színminta kérés | Reklamáció
Bemutatkozás Termékek Galéria Letöltés Hírek Kapcsolati info
Miért vagyunk? cserépkályha kályhacsempe kályhacsempe sürgős rendelés galéria oldaltérkép  

A cserépkályha dicsérete

cserépkályha

Második, tartalékfűtés kell. Komolyan gondolkodó előre tekintő ember számára ez nem kérdés. Kérdés viszont a fűtőberendezés kiválasztása. Az alábbiakban ennek eldöntéséhez nyújtunk segítséget.

Gyakori, kézenfekvő megoldás a cserépkályha vagy a kandalló megépíttetése, csakhogy nagyon nem mindegy, melyiket választjuk. Sok tévhit, ködösítés és félrevezetés kering e témakörben. Tőmondatokba sűrített érvrendszerrel bemutatjuk: ha technikailag nézzük, akkor az esetek többségében a klasszikus cserépkályhát érdemes építeni.

A beruházási költségek különbsége egy barkácsáruház lemezkandallója és egy egyszerű kivitelű, de jól megépített cserépkályha között legalább 100, de inkább 200 ezer forint, a lemezkandalló javára. Jó kályhaépítőt nehezebb találni, mint kandallóépítőt . A kályhák csempeanyagára 4-8 hetet kell várni, a barkácsbolt kandallói sokszor raktárról kaphatók.

A tüzelőberendezéseket lehetőleg külső égéslevegő ellátással célszerű megépíttetni. Füstelvezetésükre előnyös a nagy felmelegedő tömegű hagyományos téglaépítésű kéményszerkezet, bár ezeket nem nagyon szeretik a kéményseprők. A kéményeket óvni kell a kihűléstől. Ha elkerülhetetlen okok miatt az épületen kívül kell kéményt építenünk, akkor ajánlatos külső kőzetgyapot hőszigeteléssel ellátni, mert a hideg külső kéményből esetenként koromszag szivároghat a lakótérbe. A koromszag ellen a jobban záródó cserépkályhák jobban védenek, mint a kandallók.

Összegezve: ha lehet, cserépkályhát javasolunk külső égéslevegő hozzávezetéssel és épületen belül felépített hagyományos kéménnyel.

Ugrás a cserépkályha galériához. Kattintson ide!

Cserépkályha bemutatása, előnyei, hátrányai

Mivel fűtsünk biztonságosan, olcsón és kevés munkával? Ez ma komoly, néhány év múlva elkerülhetetlen kérdés lesz legtöbbünk számára. Sok lehetséges válasz ismert. Kitűnik közülük egy a sokoldalú előnyeivel: a fatüzelésű cserépkályha.

cserépkályha

Biztonságos. Nem függ semmilyen vezetékes szolgáltatótól. Fa vagy hasonló tüzelőanyag a nagy ellátó rendszerektől függetlenül is beszerezhető. Külső égéslevegő ellátással építve az égéstermék visszaáramlás lehetősége kizárt.

Olcsó. A tűzifa ára lemaradva és csillapítással követi az energiahordozók áremelkedését. A fatüzelésű berendezések közül – beleértve a pellet tüzelést is – a cserépkályhák hasznosítják legjobban a fűtőanyagot. Azonos hőérzet eléréséhez feleannyi tűzifára sincs szükségük, mint más, légfűtéssel működő fűtőberendezéseknek, pl. hordozható kandallóknak és kandallóknak.

A jó cserépkályhák ára általában 400.000.- Ft-nál kezdődik, persze ez függ a választott kályhacsempe árfekvésétől és a választott cserépkályha építőtől. Ez nem kevés, de más fűtőeszközökhöz képest nem is sok. A jól épített és gondosan használt cserépkályhák 15-20 év után szorulnak nagyjavításra (átrakásra); így alacsony karbantartás igényűek.

A cserépkályha-fűtés munkaigénye csekély, a legtöbb szilárdtüzelésű berendezéshez képest, negyedóránál kevesebb ráfordítást igényel naponta. Egyszer begyújtjuk, egy alkalommal megigazítjuk a tüzet, majd a parázsra rácsukjuk az ajtót. A kályhatest 20 órával később is langyos.

A számok megcáfolhatatlanok. Ennek ellenére sokan és sokszor javasolnak kandallót állandó fűtés céljaira is. Gyakran hivatkoznak a gyártó által garantált hatásfokra és az alacsony karbantartás igényre. A valódi előnyök ezzel szemben a látvány (addig, amíg lángol a tűz) és a kisebb súly. Az egyszerű beszerezhetőség és a könnyebb, kisebb kockázatú építő munka is valós előnyök az építő számára.

A különbség oka a működés különbözősége. A cserépkályha elsősorban hősugárzással fűt, a kandalló (akár a vaskályhák és a pellet kályha) légfűtést valósít meg. A cserépkályha felülete meleget sugároz, mint a Nap. A hősugarai elérik a környező tárgyakat és testeket, elnyelődnek bennük és felmelegítik azokat. A hőveszteség eközben csekély. Alig keletkezik légáramlat. Porérzékenység, asztma, allergiás panaszok esetén is előnyös fűtési megoldás.

Tel: 06 28 503 260/128 | Kapcsolatfelvétel | utolsó módosítás: 2014.01.27.